Preț CAD-CAM 9 sfaturi pentru o investiție eficientă

Preț CAD-CAM – 9 sfaturi pentru o investiție eficientă

Preț CAD-CAM?, este una dintre cele mai auzite întrebări de către furnizorii de licențe pentru proiectare și fabricație. De cele mai multe ori, fiind vorba de soluții configurabile, prețurile nu sunt afișate pe site și astfel interesul devine și mai mare din partea utilizatorilor. Dacă intrebarea apare la începutul discuției și consultantul nu oferă răspuns clar, clientul deja presupune că prețul licenței e atât de mare încât vânzătorul nu are curajul să-l spună.

După 11 ani de experiență practică în domeniu, îmi propun cu acest articol să fac puțină lumina în acest subiect și să îi ajut pe cei care doresc să investească în licențe software să aibă o abordare eficientă când planifică investiția.

1. Cunoaște-ți nevoile – este foarte important să știi ce nevoi ai în prezent și cum se va dezvoltă firma ta în viitor. Transformă aceste nevoi într-o listă de specificații și apoi știi ce cauți. Soluția CAD-CAM nu e o modă, e o necesitate.
2. Vorbește față în față cu toți furnizorii de pe piață, fiind o decizie importantă trebuie să fii foarte bine informat. Fiecare îți va comunică punctele lui forțe și alții ”mai puțin etici”, punctele slabe ale competiției. Ai o ocazie bună să cunoști furnizorul și să știi de la cine vei primi support în caz de nevoie. Nu exclude pe nimeni, e o piață deschisă și fiecare are diverse campanii sau promoții. Poți avea șansa să găsești licențe cu un preț CAD-CAM excelent, de exemplu să cumperi soluți high-end NX sau Catia cu un buget de SolidWorks sau Inventor.
3. Nu te baza numai pe furnizorul tradițional de CAD, de obicei când o firmă cumpără o mașină CNC fie că e vorba de strung, freză sau EDM merge pe două varinate: ori întreba furnizorul mașinii cum face programarea CNC, ori sună la furnizorul tradițional de soluții CAD. Aici revenim la punctual 1. trebuie să știi clar nevoile și e foarte posibil ca soluția cea mai bună să fie la cineva cu care nu vorbești. Atitudinea ”eu știu ce îmi trebuie” trebuie lăsată deoparte, de obicei furnizori sunt pregatiți sa îți facă o vizita, nu îi menaja și pune toate întrebările necesare.
4. Atenție la costul total – de cele mai multe ori se negociază prețul licențelor CAD-CAM, iar implementarea, trainingul, postptocesoarele, mentenanța, suportul tehnic sau extinderile viitoare nu sunt clar definite. Tot ce te interesează este să fii productiv foarte repede și să știi costul total, evită surprizele costisitoare.
5. Verifică integrările cu soluțiile existențe – compatibilitatea cu clienții e esențială. Reanault cere Catia iar Daimler, GM, Nissan sau Bosch folosesc NX. Gradul de reutilizare din CAD în CAM sau în CMM trebuie să fie maxim, propagarea schimbărilor trebuie să fie simplă și eficientă, managementul sculelor e foarte important, postptocesorul CAM-CNC  iar e important, nu cumperi o soluție izolată, gândește-te cum acea soluție e parte din lanțul tău valoric.
6. Negociază discountul și condițiile de plată numai după ce ești 100% sigur că tehnic problemă e rezolvată în prezent și în viitorul apropiat. Nu e nimic mai rău decât să negociezi bine ceva ce nu ai nevoie. Evită soluțiile temporare low-cost, mai bine mai aștepți sau cumperi în rate decât să pornești pe un drum greșit.
7. Ascultă colegii, dar nu te baza pe părerea lor, investiția este un lucru care va influența performanțele afacerii, fiecare preferă soft-ul pe care îl știe însă asta nu înseamnă neapărat că e cel mai bun pentru nevoile firmei.
8. Cere recomandări, versiuni de evaluare, vizite de referință vezi cât de mulțumiți sunt alții de produse și mai ales de servicii, cauți un partener nu un software.
9. Asigură managementul documentelor, tot ce e creat în CAD-CAM trebuie gestionat în PDM altfel vei repeta munca la fiecare proiect și investiția se va recupera greu. Asigură-te că furnizorul înțelege nevoile și poate livra o platformă integrată CAD-CAM, simplu de utilizat și scalabilă la nevoi viitoare.

În numeroasele vizite în fabricile cu mașini CNC, am avut ocazia să văd cum ingineri talentați se chinuiesc cu soluții CAD-CAM primitive, sau în extrema cealaltă, soluții foarte puternice sunt folosite sub capacitate maximă pentru că oamenii sunt nepregatiți și lipsește o planificare a întregului proces de proiectare-fabricație.

Într-o anumită măsură e și alegerea lor să lucreze astfel, poate din acest motiv cel mai frunstrant este când observi o mașină unealtă CNC excepțională sau un echipament de inspecție de ultimă generație care zace într-un colț sau e folosit pentru lucruri banale din motiv că investiția nu a fost corect planificată și firma nu e pregătită să o valorifice.

Digital Twin oferă gratuit celor cu adevărat interesați prezentari tehnice detaliate pentru NX CAD, NX CAM sau Teamcenter precum și licențe de evaluare a produselor Siemens Industry Software.

Vă doresc să luați decizii informate pentru a îndeplini adevăratul potențial. Am scris mai sus ce cred ca poate sa vă ajute, deciziile vă aparțin. Daca mai aveti și alte sfaturi vă rog să lăsați un comentariu.

Laurențiu

Leave a Comment

Contactați-ne

Nu suntem în preajmă acum. Trimiteți-ne un mesaj și vom reveni imediat.

Start typing and press Enter to search

ro_RORomanian
Programarea roboților industriali cu NX CAMSimularea si validarea prelucrarilor CNC cu NX CAM