Secretele NX CAM (partea I)

Recent Siemens a introdus multiple îmbunătățiri în NX CAM pentru programarea CNC optimizată. Acest articol prezintă pe scurt câteva dintre funcționalitățile noi. 

nx-pentru-fabricatie-ce-e-nou-in-nx-cam-ian-2019

Mașinarea ștanțelor și matrițelor:

 • Îmbunătățiri ale frezării adaptive;
 • Metode noi de finisare și performanță îmbunătățită;
 • Fabricație cu electrozi eficientizată;

Mașinarea reperelor prismatice:

 • FBM (feature based machining) simplificat folosind metode de învățare;
 • Semifabricat îmbunătățit pentru mașini multi-channel;
 • Strunjire folosind axa B;
 • Suport pentru scule multiple;

Mașinarea reperelor complexe:

 • Noi metode de finisare folosind curbe de ghidaj și freze butoiaș;
 • Noi strategii de mașinare Multi-Blade;
 • Îmbunătățiri de utilizare în programarea roboților

Fabricație aditivă:

 • Design îmbunătățit al structurilor suport pentru axe fixe;
 • Îmbunătățiri pentru axe multiple ale roboților;
 • Suport extins pentru materiale;

Postprocesoare și simulare:

 • Post configurator îmbunătățit pentru mașini CNC complexe și imprimante 3D;
 • Calcul automat de semifabricat;
 • Îmbunătățiri în simulare și validare;

Îmbunătățiri în productivitate:

 • Interfață utilizator fluidizată pentru programarea CNC optimizată;
 • Suport pentru lucrul cu repere convergente;

NX for Manufacturing introduce capabilități noi pentru programarea CNC optimizată pentru o gamă largă de aplicații, ca de exemplu: fabricația ștanțelor și matrițelor, frezare multi axă și mașinare de serie. Între timp, funcțiile integrate pentru fabricație aditivă te ajută să proiectezi, pregătești și să realizezi proiecte care până acum erau pur și simplu imposibil de produs folosind tehnologii tradiționale.

Mașinarea ștanțelor și matrițelor

Ultimele dezvoltări în NX CAM te vor ajuta să prelucrezi matrițe de înaltă calitate la viteze mari, reducând semnificativ timpii de mașinare.

Adaptive milling

Un număr mare de îmbunătățiri a fost implementat în Adaptive Milling, o operație avansată în degroșarea de mare viteză în NX CAM.

adancimea-minima-de-taiere-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Prelucrarea Bottom Up Cutting este o frezare de tip degroșare, atunci când prelucrarea are loc de jos în sus.  Aceasta prelucrare asigură un stoc de grosime constantă și egal distribuită atunci când prelucrăm pereții de contur sau pereți înclinați. Această caracteristică este utilă mai ales în frezarea reperelor 3D cum sunt miezurile de matrițe și cavitățile.

pillar-cutting-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Adâncimea minimă de tăiere „Minimum Cut Depth” îți dă voie să specifici lungimea minimă a părții așchietoare cu care se angajează scula în piesă pentru un proces de frezare mai eficient, rezultând astfel în vibrații mai puține și o durată de viață a sculei extinsă. Din moment ce procesul de frezare este mai stabil dacă sunt mai multe puncte de contact între piesă și sculă, este benefic să setezi o adâncime minimă de tăiere având o valoare mai mare atunci când prelucrăm materiale de duritate crescută.

pillar-cutting-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Pillar Cutting este o metodă nouă și inovativă care se adresează unei probleme comune în ceea ce privește strategiile de degroșare la viteze mari și pot lăsa coloane mici neprelucrate. Daca acea coloană suport este frezată folosind metode tradiționale, aceasta poate începe flamba, prelucrarea fiind îngreunată în acest fel. Aceasta poate conduce la uzură crescută asupra sculei și poate chiar dăuna acesteia. Mai mult, structura suport rămasă poate fi ruptă, rămânând cavități pe reperul prelucrat. NX CAM va indentifica în mod automat coloanele rămase neprelucrate și vei putea alege cea mai bună strategie pentru înlăturarea acestora, de exemplu traiectorii elicoidale. Folosind această nouă capabilitate, poți extinde durata de viață a sculei și îmbunătăți per total procesul de mașinare.

ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019-pillar-cutting

Guiding Curves

Guiding Curves este o nouă operație pentru finisare în care pattern-ul este condus de una sau două seturi de curbe sau curbe de ghidaj.

Două metode principale de control a tiparelor de tăiere (cutting patterns) sunt:

 • Morphing – acolo unde tiparul este interpolat în mod egal între cele două curbe
 • Constant Offset – realizează treceri de tăiere prin offsetarea curbelor de ghidaj cu pași constanți

Trecerile de prelucrare generate sunt cursive și folosesc formele naturale de curgere ale geometriei, rezultând într-o excelentă finisare a suprafeței eliminând refacerile. 

finisarea-folosind-guiding-curves-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Noile metode de finisare în NX CAM au fost gândite pentru a genera traiectorii optimizate pentru regiuni de prelucrări specifice. Traiectoria elicoidală avansează pas cu pas folosind o strategie de tăiere perfectă, rezultând în piese prelucrate de calitate înaltă cu pereți înclinați.

finisare-along-periphery-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Spiral Milling

Pe de altă parte, folosim Spiral Milling pentru prelucrarea regiunilor simetrice și micuțe. Aceste tehnici de finisare livrează treceri consistente și elimină mișcările bruște pentru fiecare trecere, îmbunătățind suprafața finisată.

finisare-elicoidala-si-in-spirala-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Mașinarea reperelor prismatice

Mașinarea de serie acoperă în general prelucrările reperelor prismatice, de exemplu componente pentru automobile și dispozitive de prindere.

Tehnologia robustă de prelucrare bazată pe caracteristici în NX CAM a fost îmbogățită cu noi capabilități care fluidizează definirea și reutilizarea celor mai bune practici folosind tehnologii interactive îmbunătățite.

În plus pe lângă metodele complet automate, poți selecta procesul de mașinare pentru caracteristicile recunoscute folosind noua opțiune Operation Set Based. Seturile disponibile pot fi filtrate pe baza caracteristicilor și criteriilor, de exemplu diametre de găuri. În plus, criteriile de selecție corectă a sculelor din librărie. 

Această nouă capabilitate, îți oferă o mai mare flexibilitate pentru prelucrările bazate pe caracteristici. Poți defini, organiza și reutiliza metode de prelucrări , permițându-ți să automatizezi programarea CNC optimizată și să obții rezultate repetabile.

Mașinarea bazată pe caracteristici (Feature Based Machining)

masinare-pe-baza-caracteristicilor-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Strunjirea

Rotație continuă pe axa B

Siemens NX îți dă acum posibilitatea să definești orientarea axei variabile a sculei pentru a aborda cele mai complexe repere care ar necesita operații multiple și scule dacă ai utiliza metode tradiționale de mașinare. Poți folosi două moduri de interpolare (absolut și relativ) care îți oferă flexibilitatea de a  programa piese dificile folosind mașini moderne de frezare-strunjire, care combină strunjirea profilelor cu orientarea continuă a axei sculei. Noua strunjire folosind axa – B te poate ajuta să reduci numărul de setup-uri, operații și scule folosite, care poate îmbunătăți dramatic productivitatea.

rotatie-in-jurul-axei-b-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Strunjirea folosind scule multiple

strunjire-cu-scule-multiple-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Acum poți profita de avantajele folosirii mai multor scule simultan pentru o eficiență sporită în strunjire. Folosind funcțiile de modelare din NX, poți defini multi-scule folosite în operații de strunjire. O dată definite, poți exporta solidul modelului 3D în propria ta librărie și să le utilizezi în programarea CNC optimizată a unei game vaste de operații de strunjire. Poți simula înlăturarea materialului folosind simularea în NX bazată pe cod G, ca de asemenea verificările de coliziune, importante și ele mai ales când folosim multi-scule pentru geometrii complexe. 

strunjirea-cu-scule-multiple-2-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Prelucrarea reperelor complexe

Frezarea în 5 axe din NX îți oferă posibilitatea de a produce repere complexe folosind mai puține operații și mai puține prinderi – reducând timpii de livrare și costuri. Ultima lansare de NX CAM introduce noi capabilități, mai avansate, care fluidizează programarea CNC optimizată în timp ce eficientizează realizarea traiectoriilor multi-axa.

Finisarea în 5 axe folosind curbe de ghidaj

Variable Axis Guiding Curves este o nouă operație pentru finisare care funcționează pe oricâte suprafețe inclusiv sub-tăieri. Poți folosi o freză cu cap sferic pentru  a crea traiectorii diverse, fără a fi nevoie de proiectarea acestora pe reper. Metodele de prelucrare disponibile pot fi generate printr-o combinație sau transformare a mai multor curbe de ghidaj sau offsetând o singură curbă de ghidaj. Un tipar elicoidal poate de asemenea să fie generat folosind curbe cu circuit închis. Pentru a controla cu precizie o axă, îi poți limita înclinarea folosind o curbă 3D.

prelucrarea-reperelor-complexe-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Multi-blade Parts Machining

Operațiile specializate de frezare din Turbomachinery au fost îmbunătățite mai mult cu un număr de capabilități. Acum poți să offsetezi orice punct de-a lungul traiectoriei, ceea ce permite un proces de mașinare adaptiv. Poate fi folosit pentru reparații pe palele turbinelor sau pentru a crea o pală la o valoare nominală.

multi-blade-parts-machining-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Pentru a nu lăsa urme pe reprele prelucrate, poți controla schimbarea axei sculei pentru a realiza traiectorii cursive. Astfel, pe lângă eliminarea accelerărilor și decelerărilor, îmbunătățești și suprafața finisată, reducând timpii de mașinare.

treceri-multiple-peste-pale-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019
degrosare-finisare-pale-trubine-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Pentru mai multe informații privind noutăți în NX CAM, citește și Secretele NX CAM (partea II)

Contactați-ne

Nu suntem în preajmă acum. Trimiteți-ne un mesaj și vom reveni imediat.

Start typing and press Enter to search

ro_RORomanian
siemens-virtual-commissioning-digital-twinnx-cam-poate-nu-ai-stiut