Secretele NX CAM (Partea a-II-a)

Continuăm cu secretele Siemens NX CAM introduse recent în programarea avansată.

Folosind noile setări pentru degroșare în programarea avansată CAM, poți îmbunătăți prelucrarea canalelor. De exemplu, poți folosi două treceri alternante pentru a reduce încărcarea sculei și extinderea vieții acesteia.

ipw-turbomachining-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Merge Operations

Deseori, prelucrarea reperelor complexe necesită utilizarea mai multor operații, ceea ce poate conduce în prelucrări ineficiente sau finisaje cu urme vizibile acolo unde se întâlnesc mai multe operații. În noua lansare de NX CAM, poți crea operații multiple, iar apoi le poți uni într-o singură operație. Există multiple cazuri de utilizare unde această capabilitate vine ca un avantaj.
De exemplu:

 • Poți contopi operațiile de semifinisare și finisare. Acest lucru îți permite să realizezi o singură operație care va realiza atât semifiniția cât și finiția pe un nivel, înainte de a trece la următorul, conducând la o mașinare mai bună.
 • De asemenea, poți uni două sau mai multe operații de finisare într-o singură operație care va rezulta într-o suprafață finisată de o calitate mai înaltă.

NX CAM te ajută să salvezi noile operații combinate, astfel încât poți refolosi traiectoriile optimizate. Funcția de unire îți oferă o flexibilitate mai mare, permițându-ți să definești cea mai bună cale de prelucrare a pieselor.

merge-operations-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Folosește-te de sculele de tip butoiaș

Producătorii folosesc din ce în ce mai mult scule de tip butoiaș pentru că oferă câteva avantaje importante. Aceste scule au fost gândite special pentru prelucrări în 5 axe comandate numeric, astfel acestea permit o zonă de contact mai mare atunci când taie material pe reper. Asta îți va permite să ajungi la calitatea dorită pentru finiție cu mult mai puține treceri. Folosind NX CAM, poți defini și programa operații de mașinare în 5 axe comandate numeric.  Folosind freze butoiaș poți reduce în mod dramatic timpii de mașinare în timp ce îmbunătățești calitatea suprafeței finisate.

frezarea-cu-scule-butoias-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Robotică pentru fabricația reperelor

Noile capabilități în NX Robotic Machining extind raza aplicațiilor pentru această tehnologie.
Roboții pot fi echipați cu diverse dispozitive pentru a performa diferite sarcini, lucru care îi face flexibili. Folosind NX CAM, acum poți realiza programarea avansată CAM a unui robot cu efector de găurire sau “quill,” un dispozitiv utilizat pentru realizarea găurilor de mare precizie. Procesul este după cum urmează:  după ce este poziționat capul deasupra unei găuri folosind mișcări rotative, robotul face o mică pauză, apoi “quill-ul” realizează mișcări liniare precise de găurire. Acest tip specializat de găurire este benefic mai ales pentru repere de dimensiuni mari, precum sunt cele utilizate în industria aerospațială.
Producătorii de piese din multiple țări aveau nevoie să programeze folosind inch, dar controlerele roboților necesitau intrări în milimetri. Pentru a rezolva această problemă, NX CAM acum te lasă să programezi în inch și să generezi codul în milimetri pentru controlul robotului. Siemens lucrează continuu la extinderea suportului pentru controllerele roboților. Acum poți, folosind programarea avansată CAM, să programezi cu ușurință și roboți de la Yaskawa, Staubli, Nachi and Kawasaki, pe lângă cei existenți anterior ABB, Kuka, Fanuc și SINUMERIK 840D.

cam-robotics-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Postprocesarea și simularea mașinării în NX CAM

Postprocesoarele din NX CAM te ajută să produci programe CNC gata de producție pentru o gamă largă de scule de mașinare și control folosind un postprocesor integrat în NX CAM. Capabilitățile integrate de simulare a mașinii îți permit validarea operațiilor de fabricație cu o mare precizie astfel eliminând erori în producție  și în reducerea timpului de setup, dar maximizând timpul de funcționare al mașinii.

PostConfigurator

Tehnologia din Post Configurator oferă o modalitate mai simplă de a crea postprocesoare într-un mediu interactiv. În ultima actualizare, Post Configurator a fost îmbunătățit mai mult pentru  a oferi suport pentru mașinile multi-channel. Poți personaliza rapid postprocesorul pentru a te asigura că vei genera codul corect pentru mașinile multi-function.
Cu noua unealtă Inspect Tool din Post Configurator, dezvoltatorii de postprocesoare pot analiza codul postprocesat, ceea ce le ușurează vizualizarea relaționării dintre evenimente, variabile și programul CNC generat.  Cea mai recentă bibliotecă din Post Configurator este criptată folosind criptarea TBC pentru ați proteja proprietatea intelectuală. Și în ultimul rând o nouă opțiune de frezare în 3 axe comandate numeric, grăbește postprocesarea, astfel poți genera rapid programarea avansată CAM CNC pentru traiectorii mari în 3 axe.

postprocesare-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Vizualizarea procesului de prelucrare

Folosind noile capabilități de afișare a sculei așchietoare, pentru a anima mișcările sculei și pentru a simula înlăturarea materialului, poți vizualiza cu ușurință procesul de mașinare pe măsură ce programezi reperul. De notat este că această vizualizare și aceste capabilități interactive nu necesită să deschizi alte ferestre de dialog sau să rulezi simularea completă.
Din navigatorul de operații, poți selecta pur și simplu o operație și alege o locație pe traiectorie de la care poți rula deplasarea sculei de-a lungul traiectoriei.
Pentru a-ți face o idee mai bună asupra procesului de mașinare pe măsură ce realizezi programele, poți de asemenea să vizualizezi status-ul curent al semifabricatului (IPW, in process workpiece) la punctul selectat pe o traiectorie. Dacă vizualizezi deplasarea sculei folosind modul IPW activ, poți verifica cum este înlăturat materialul, astfel poți optimiza procesul de mașinare.
Comanda Analyze poate afișa informații adiționale despre locația selectată de pe traiectorie, cum este culoarea materialului rămas de prelucrat. Această puternică funcționalitate te va ajuta să generezi traiectoria corectă de prima dată.

vizualizarea-procesului-de-prelucrare-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Simularea mașinării în NX CAM

Uneltele de simulare integrate în NX CAM te ajută sa identifici posibilele erori în producție folosind geamănul digital al procesului și resurselor. Mai mult de atât, îți permit optimizarea proceselor de prelucrare în secția de producție folosind noile capabilități de validare. Capabilități noi de simulare și verificare pentru operațiile de strunjire te vor ajuta să elimini erorile scumpe în producție, cum sunt coliziunile dintre piesa de lucru și ansamblul sculei. Această capabilitate se extinde și către multi-tool-uri care pot fi dificil de programat în special în cazul în care sistemul CAM nu are verificarea automată a coliziunilor și a cavităților.

simularea-masinarii-cu-nx-cam-simulation-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Te poți folosi de programarea bazată pe culori pentru a înțelege mai bine procesul de mașinare folosind simularea prin înlăturarea materialului din NX CAM. Astfel vei beneficia de o reprezentare detaliată a procesului.

simularea-masinarii-cu-nx-cam-simulation-2-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Câteodată este important să menții o viteză constantă a vârfului sculei pentru a obține un proces de mașinare controlat. De exemplu, în cazul depunerii de material pentru un proces de fabricație aditivă cu laser, este posibil să se adauge prea mult material atunci când efectorul rămâne poziționat într-un loc. Asemenea și pe un centru de frezare, poți obține un semn vizibil pe suprafața reperului dacă mașina rămâne oprită pe poziție. NX oferă acum informații detaliate despre viteza vârfului sculei, accelerarea, decelerarea și viteze constante, folosind parametrii dinamici ai axei în definiția mașinii unelte. Poți crea și statistici despre viteza vârfului sculei de-a lungul timpului.
 

statusul-masinii-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019
statusul-masinii-2-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Pentru o programare avansată CAM și pentru a te eficientiza în timpul programării, NX calculează acum semifabricatul imediat ce creezi o traiectorie. Acest calcul are loc în fundal, permițându-ți astfel să te concentrezi pe alte sarcini de programare.  Asta îți permite să pornești o simulare a oricărei operații de mașinare aproape instantaneu.

Suport pentru modele convergente

Acum poți programa modele convergente, care combină solizi și corpuri fațetate. Sunt suportate și operațiile de frezare în 3 sau 5 axe și chiar cele de fabricație aditivă.
Următoarele operații suportă repere de tip Convergent:

 • Toate operațiile aditive
 • Guiding curves (3- and 5-axis )
 • Area mill
 • Flow cut
 • Z-level
 • Cavity mill
 • Plunge mill
 • Tube milling
 • Tilt tool axis
suport-pt-modele-convergente-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Mai jos sunt operațiile care nu suportă în mod curent modele part Convergente:

 • Operații multi blade
 • Frezare planară (Planar mill)
 • Face mill
 • Floor-wall mill
 • Stremline
 • Surface area
 • Curve drive
 • Cylindrical parts finish
blade-milling-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Fabricație aditivă

Capabilitățile  fabricației aditive din NX facilitează procesul de producție de la proiectare până la piesa printată cu o integrare completă care elimină necesitatea convertirii sau re-modelării pieselor între aplicații.
Noile capabilități din ultima actualizare de NX pentru fabricație aditivă îți permit să printezi cu ușurință repere calitative folosind o gamă largă de tehnologii din fabricația aditivă.

Suport îmbunătățit pentru repere multi-body

În versiunile anterioare de NX adăugarea oricărui fișier NX cu corpuri multiple pe platforma de construcție, conducea ca acele corpuri să fie tratate ca o piesă unică de construit. Acum corpurile individuale din același fișier sunt tratate ca fișiere individuale astfel încât fiecare își poate avea propriul tip de structură suport și strategii de construcție.
De exemplu, poți să plasezi un fișier cu două corpuri în tavița de construcție. Acum poți folosi suporturi de tip bloc pentru un corp și suporturi de tip linie pentru celălalt. Poți folosi și strategii de construcție diferite pentru fiecare reper. Astfel tu, utilizatorul obții un control mai bun asupra realizării reperelor și structurilor suport.

suporturi-imbunatatire-pt-fabricatie-aditiva-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Noi tipuri de structuri suport și performanță sporită

Diferite materiale și procese de printare necesită tipuri de suport diferite. În trecut, NX suporta diverse tipuri de suport, de ex: suport de tip block and wall. Acum NX oferă trei tipuri de suport în plus pe lângă cele deja existente.
Mai mult, utilizatorii pot să combine acum anumite tipuri de structuri suport. Acest avantaj este util în special atunci când vrem să găsim soluția optimă de suport pentru o singură suprafață. Pe final, atunci când tragem o structură suport existentă pentru a schimba unghiul de suport, previzualizarea este generată pe măsură ce tragem de structură, ceea ce rezultă într-o interacțiune mai ușoară în timpul schimbării unghiului unei operații. 

structura-suport-fabricatie-aditiva-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Ușurință în adăugarea geometriilor pe tăvița de print

În versiunile anterioare, NX folosea comanda standard Add Component pentru a adăuga componentele pe tavița de construcție. Dar asta înseamnă că NX adăuga piesele în funcție de vizibilitatea obiectelor și ignora seturile de referință și setările straturilor, fapt care conducea la probleme în construcție.
Noua comanda Add Part îmbunătățește situația folosind seturile de referință și setările straturilor în timp ce previne adăugarea în tăvița de construcție a reperelor cu seturi de referință goale, anunțându-te dacă setul de referință conține un corp fațetat sau o discretizare. Add Part face adăugarea pieselor pe tăvița de construcție mai simplă și mai robustă.

optimizare-repere-in-volumul-de-print-ce-este-nou-in-nx-cam-ian-2019

Îmbunătățiri în printul multi-axă

Printul multi-axă a fost îmbunătățit cu câteva tipuri noi de traiectorii de depunere. Aceste tipuri îți permit să creezi fișiere 3D prin urmărirea unei suprafețe de ghidaj. Poți de asemenea să sudezi sau să  conectezi repere mai ușor folosind diverse tipuri de traiectorii pentru depunere. În final, poți construi pereți subțiri și mai rezistenți cu improved start point control.  Toate acestea atestă depunerea multi-axă mai bună chiar și în comparație cu versiunile anterioare de NX.

coat-on-curve-function-nx-cam-ce-e-nou-ian-2019

Pentru mai multe informații despre ultima versiune de NX pentru fabricație, vezi video “Ce este nou în NX CAM – Mașinarea ștanțelor și matrițelor”

Contactați-ne

Nu suntem în preajmă acum. Trimiteți-ne un mesaj și vom reveni imediat.

Start typing and press Enter to search

ro_RORomanian
secrete-siemens-nx-cam-functii-avansate-5-axe.Digitalizare productie Intech studiu de caz