Cum se derulează procesul de descărcare, instalare, licențiere și configurare Solid Edge 2020

Solid Edge 2020! De unde descărcăm kit-ul complet, cum realizăm instalarea acestuia și cum îl configurăm?

Solid Edge 2020 este o soluție Siemens PLM software înrudită cu alte soluții Siemens cum sunt NX, Process Simulate, Plant simulation și multe altele. Procesele de licențiere și instalare sunt relativ similare. Iar datorită faptului că există particularități pentru fiecare soluție software am decis să realizez un tutorial despre cum descarci, instalezi și configurezi Solid Edge 2020. <<Sistemul de operare pentru care este realizat acest tutorial este Windows >>

Cuprins articol:


Fișier licență Solid Edge 2020

Fișierele de licențiere Siemens Solid Edge și cum pot fi obținute acestea:

Siemens Solid Edge necesită o licență pentru funcționare, aceasta este configurată pe nevoia ta, a clientului. Alegerea licenței și personalizarea se face în colaborare directă cu specialiștii Digital Twin – Partenerul Siemens Digital Industry Software în Romania.

Personalizarea unei licențe Solid Edge constă adesea în alegerea unui tip de licențiere, sau/și Add-on-uri.

Bundle-urile din care poți alege sunt:

 • Solid Edge Design&Drafting;
 • Solid Edge Foundation;
 • Solid Edge Classic;
 • Solid Edge Premium;
 • Solid Edge CAM PRO;

Noi te ajutăm în găsirea celei mai bune soluții Solid Edge CAD, CAM sau CAE pentru tine și afacerea ta.

Licențele Floating și Nodelocked:

Flotante (Floating); Această licență implică existența unui server de licențiere care gestionează una sau mai multe licențe Siemens către una sau mai multe stații de lucru care au pe ele instalat Solid Edge. * pe o rețea locală sau folosind un client de Virtual Private Network (VPN).

Individuale (Node Locked); acest tip de licență Solid Edge limitează utilizarea licenței achiziționate doar pe stația de lucru pe care licența este instalată

Cum arată conținutul unui fișier de licență?

fisier-de-licenta-solid-edge-2020

La Începutul oricărui fișier de licență Solid Edge găsești un cardan în care sunt introduse date despre client:

Sold-To/Install: *******, unde ******* este un cod numeric unic atribuit fiecărei serii de licență, format din 7 cifre;

Contact Name: Persoana de contact desemnată de firmă;

Customer Name: Denumirea companiei;

E-mail Address: Adresa de email de contact;

WebKey Access Code: **********, unde *********** este un cod alfa-numeric format din 10 carcatere (cifre și litere) pentru acces la resursele de pe platformele Siemens;

Created: Data la care a fost creat fișierul;

Version: Versiunea software până la care softul poate fi actualizat și utilizat conform licenței;

Sub acest chenar pentru licențele flotante mai avem și:

 • Server YourHostname COMPOSITE=************ 28000
 • VENDOR ugslmd (acest câmp rămâne neschimbat)
 • YourHostname trebuie înlocuit cu numele serverului.
 • COMPOSITE este generat de executabilul getcid.exe (disponibil la cerere de la Digital Twin sau pe platforma GTAC). Mai multe informații despre codul unic de identificare COMPOSITE găsești mai jos.
 • 28000 este portul de comunicații implicit utilizat de aplicațiile Siemens între server și stațiile de lucru de tip client. Într-un sistem securizat sau/și într-o rețea securizată acest port trebuie introdus într-o regulă de tip excepție de firewall pentru a permite intrările și ieșirile de la și către server/stație de lucru client astfel încât licențele să poată fi comunicate între cele două entități. În caz contrar va exista o eroare de comunicare iar implementarea nu va fi funcțională.

Sub aceste informații de configurație găsim bundle-urile și add-on-urile licenței.

Aici găsim numărul de licențe (câți utilizatori pot accesa simultan același modul). De exemplu dacă ai achiziționat un număr de 5 licențe pentru Design și ai Solid Edge instalat pe 10 stații de lucru pentru 10 proiectanți, în acest caz doar 5 utilizatori vor avea acces concomitent pe acele licențe, dar pot fi oricare 5 din cei 10 la un moment dat. Odată ce unul dintre utilizatori eliberează o licență închizând sesiunea de Solid Edge, aceasta licență este făcută disponibilă oricarui alt utilizator pe care o accesează pe principiul primul venit primul servit.

Ce este Composite ID și care este rolul acestuia în fișierul de licență?

Codul Composite generat de getcid.exe trebuie rulat doar pe serverul sau stația de lucru pe care va fi instalată licența. Odată rulată aplicația executabilă, se va deschide o fereastra de CommandPrompt în care avem specificate unul sau mai multe câmpuri cu informații.

Cd unic de identificare licență siemens

După cum se poate observa în imaginea de mai sus, avem două ID-uri COMPOSITE. Acestea sunt unice și generate în funcție de configurația hardware și software existentă la momentul respectiv pe server. Sunt două COMPOSITE ID-uri deoarece executabilul a descoperit două plăci de rețea disponibile pe serverul de față. O placă de rețea este cea pentru rețeaua cablată, iar cealaltă este placa de rețea Wireless.

Codul pe care decizi să îl alegi va fi cel de la placa de rețea pe care ești sigur că nu o vei înlătura din configurație.

Atenție, această configurație trebuie păstrată în permanență deoarece codul unic de identificare COMPOSITE se va schimba pentru a reflecta schimbările din sistem.

O simplă schimbare cum este redenumirea calculatorului/serverului sau schimbarea windows-ului va conduce la modificarea codului COMPOSITE iar licența sau licențele nu vor mai fi funcționale.

Îți recomand, ca în cazul în care intenționezi să aduci schimbări serverului atât Hardware cât și Software, să ne contactezi pentru a te îndruma pe traseul cel mai rapid în finalizarea schimbărilor fără impedimente.

În urma generării codului COMPOSITE acest cod trebuie să ajungă la partenerul acreditat Siemens (Digital Twin) pentru a-l comunica către Siemens și a genera o licență nouă.


Descărcare software

Solid Edge 2020 este disponibil clienților accesând platforma Siemens, GTAC Support, secțiunea Download Legacy Products.

Mai departe vei vedea ce fișiere trebuie să descarci și cum vei face asta.

Setup Solid Edge, pachetul de mentenanță MP05, Setup-ul serverului de licențe și executabilul GETCID.

1. Setup Solid Edge.

pagina-acces-global-technical-access-center

2. Fiind client Siemens, te poți autentifica folosind contul Webkey. În cazul în care nu deții un cont Webkey, acesta este locul unde îl poți crea (* pentru a crea contul webkey, iți vor fi solicitate SOLD TO ID și Webkey access code pe care le găsești în chenarul principal din fișierul de licență, vezi în informațiile de mai sus).

interfata-log-on-gtac

3. Serverul de download GTAC va genera o listă de produse la care ai acces pe baza contului webkey. Selectează Download (dacă nu este preselectat), apoi Solid Edge în lista din stânga. În panoul din dreapta selectează: – Full products – Windows (64-bit) – 2020. Aici vei putea alege descărca arhiva 1. Solid_Edge_2020.exe

descarcare-kit-solid-edge-gtac

4. Apoi descarcă ultimul pachet de mentenanță (maitenance pack sau prescurtat MP).

descrcare-kit-maitenance-pack-solid-edge

Navighează prin portal pentru a ajunge la kit-ul de update.

 1. Product updates, 2. 2020, 3. Maitenance Packs, 4. MP06 (sau cel mai recent pachet de mentenanță diponibil), 5. Solid_Edge_MSI_MP5.exe

În acest moment deși există locația pachetului de mentenanță 6, acesta nu este disponibil.

gtac-plm-license-server

5. Navighează prin portal pentru a ajunge la kit-ul Serverului de Licență Siemens.

 1. Siemens PLM Licensing, 2. Product updates, 3. Installs, 4. SPLMLicenseServer_V11.0.0_win_setup.exe
gtac-get-cid

6. Navighează prin portal pentru a ajunge la executabilul getcid.exe pentru generarea codului unic COMPOSITE.

 1. Siemens PLM Licensing, 2. Product updates, 3. CID, 4. getcid.exe

Acum ai toate kit-urile descărcate într-un director.


Instalare server licențe Siemens

 

După finalizarea etapei anterioare de descărcare a kit-ului Solid Edge, poți acum să treci la pasul de instalare.

La fundația oricărei implementări de Solid Edge stă licențierea software. Iar această procedură de licențiere este gestionată de o aplicație cunoscută ca server de licențe. Așadar, pentru o instalare de Solid Edge trebuie să avem și o instalare server de licență.

 • Serverul de licențe Siemens PLM:

Siemenes PLM License server, este aplicația software care rulează fie pe un server dedicat fie pe o simplă stație de lucru. Acesta are rolul de a pune la dispoziție stațiilor grafice pe care este instalat Solid Edge (numite și clienți) licențele de care utilizatorii se folosesc pentru a-și desfășura activitatea.

În cazul în care ai deja Solid Edge instalat pe alte stații de lucru iar acestea comunică cu serverul Siemens PLM pentru a primi licențe, tot ce trebuie să faci este să descoperi fie adresa IP a serverului, fie denumirea acestuia pentru a seta variabila de licențiere pentru Solid Edge.

server-de-licente-interfata-flexera-licensing-manager-tools

Atenție!!!

Dacă fișierul de licență este unul de tip Nodelocked, acesta va fi utilizat la configurare în timpul procesului de instalare Solid Edge, sau ulterior, după finalizarea instalării acestuia folosind unealta Solid Edge License Utility.

Instalare server licențe

1. Odată cu finalizarea descărcării KIT-urilor, ai fișierele necesare instalării programului, deschide o fereastră de Windows Explorer și navighează către folderul unde acestea sunt salvate.

instalare-splm

2. Mai departe avem două situații:

1. Situația în care nu avem un server instalat și funcțional. 2. Situația în care avem un server instalat și funcțional (dacă ai un server up and running, îți recomand să treci peste acești pași și să iți continui lectura începând cu pasul Instalare stație client Solid Edge 2020)

2.1. Serverul de licențe nu este instalat și configurat.

instalare-splm

2.2. Wizardul de instalare pornește și îți va cere să alegi limba de instalare a wizard-ului:

În acest caz, vom deschide folderul rezultat în urma dezarhivării KIT-ului descărcat de pe platforma GTAC și vom rula executabilul “SPLMLicense Server_v10.1.0_win_setup.exe”.

server-de-licente-selectarea-limbii-de-instalare

2.3. Parcurgem ecranul de bun venit în setup-ul de instalare.

Validează apăsând Next.

server-de-licente-inceput-de-setup

2.4. Selectează directorul de instalare a serverului de licențiere Siemens.

Implicit este setat în: C:\Program Files\Siemenes\PLMLicenseServer. Apoi confirmă apăsând Next

server-de-licente-locatia-de-instalare

2.5. Selectarea fișierului de licență.

În această etapă îi vei specifica wizard-ului unde găsește fișierul de licență dorit. Fișierele de licență le vei primi cu extensia “.txt” sau “.lic” ambele variante sunt corecte. (atenție, înainte de a-i valida selecția și a trece la pasul următor, asigură-te că ai schimbat denumirea serverului în fișierul de licență „YourHostname” cu denumirea actuală a acestuia. Odată ce ești sigur că acești pași sunt completați corespunzător poți trece mai departe apăsând Next.

browse-solid-edge-license-file

2.6.  În acest pas verifică configurația de instalare a serverului de licențe și confirmă că toul este în regulă.

server-de-licente-sumar-de-pre-instalaresolid-edge

2.7. Așteaptă să se instaleze serverul de licențe. (durează <1 minut)

server-de-licente-instalare-in-progress

2.8. După ce instalarea este finalizată, vei fi promptat cu următorul mesaj și vei da click pe OK:

server-de-licente-confirmare-de-instalare

2.9. Siemens PLM License Server a fost instalat. Felicitări! Acum poți închide această fereastră și trece la pasul următor.

server-de-licente-finalizare-instalare


Instalare stație client Solid Edge 2020

1. Instalare Solid Edge 2020:

Accesează directorul unde ai dezarhivat KIT-ul complet de Solid Edge. Iar aici vei rula executabilul „Solid_Edge_2020.exe”

2. Îți va aparea o fereastra care îți arată procesul de dezarhivare al kit-ului de instalare Solid Edge.

pagina-de-inceput-wizard-instalare-solid-edge

După dezarhivare, ești confruntat cu wizard-ul de instalare Solid Edge.

Recomand să citești cu atenție acordul de licențiere înainte, apoi poți trece mai departe (evidențiat în chenarul albastru).

După citirea acordului de licențiere vei bifa casuța de acceptare a termenilor și condițiilor. “I accept the terms in the license agreement”.

În mod implicit wizardul de instalare completează automat casuța User name: cu denumirea calculatorului, dar acest lucru poate fi modificat în acest pas.

Organization: aici se poate completa și câmpul pentru numele companiei.
Modeling  standard: selectăm standardul de proiectare pe care dorim să îl implementăm.

Install to: alegem directorul de instalare pentru Solid Edge 2020. ( implicit este “C:\Program Files\Siemens\Solid Edge 2020\”)

License File: <<Nu este necesar pentru instalare/și este valabil doar pentru licențele nodelocked>> Deși acest pas nu este necesar a fi validat în acest moment, poate fi configurat acum dacă ai fișierul de licență disponibil. (Asigură-te că înainte de a naviga wizardul pentru selectarea fișierului de licență, ai modificat variabila YourHostname din fișierul de licență și ai salvat modificările).

3. Odată verificate detaliile introduse, confirmă apăsând Install >

instalare-solid-edge-2020

Urmează un timp de așteptare (care poate varia de la caz la caz) în funcție de performanțele echipamentului pe care se instaleaza software-ul. (în medie durează câteva minute)

finalizare-instalare-maitenance-pack

4. După instalare vei fi întâmpinat de fereastra de final în care wizardul îți comunică faptul că Solid Edge 2020 a fost instalat împreună cu clienții de management ai documentelor.

5. Mai departe dă click pe Finish pentru a finaliza procesul de instalare și închide fereastra wizardului de instalare Solid Edge 2020.

Recomandare!

Pentru a beneficia de ultimele actualizări software ale noilor unelte și îmbunătățirilor de stabilitate software recomand să instalezi și pachetul de mentenanță.

1. Accesează locația unde este descărcat maitenance pack-ul.

2. Rulează executabilul Solid_Edge_MSI_MP5.exe

Se pregătește installer-ul…

pregatire-instalare-maitenance-pack

3. Odată afișat wizard-ul de instalare Maitenance Pack 5 for Siemens Solid Edge 2020, apasă UPDATE >

instalare-maitenance-pack

4. Wizard-ul va instala pachetul de mentenanță.

instalare-in-decurs-maitenance-pack

5. Wizard-ul a finalizat instalarea, confirmă apăsând Finish.

finalizare-instalare-maitenance-pack

Ultimul pas. (Poți sări peste acest pas în cazul în care ai introdus deja fișierul de licență pentru Solid Edge la configurarea instalării acestuia)

Deschide Solid Edge 2020.

deschide-solid-edge

Ești întâmpinat de Solid Edge License Utility.

Îți voi prezenta două posibilități:

1.  Cea în care folosești licență nodelocked. I have a license file

solid-edge-license-utility-i-have-a-license-file

Aici vei selecta opțiunea I have a license file: și vei naviga prin unealtă ajungând la directorul unde este localizată licența nodelocked.

După ce selectezi licența, validezi unealta și poți deschide Solid Edge.

A doua posibilitate:

2. Cea în care folosești un server de licențe. I have a server name:

solid-edge-license-utility-i-have-a-license-server-name

Aici selectezi opțiunea I have a server name:

Îi vei da uneltei Solid Edge License Utility denumirea sau IP-ul serverului. Validezi unealta și poți deschide și folosi Solid Edge 2020.

Felicitări! Acum poți folosi Solid Edge și tot potențialul acestuia.

Pentru orice problemă cu descarcarea, instalarea sau configurarea Solid Edge, nu ezita să contactezi Digital Twin.
Pentru orice întrebare legată de produsele și serviciile oferite de Digital Twin, contactează-ne!
Contactați-ne

Nu suntem în preajmă acum. Trimiteți-ne un mesaj și vom reveni imediat.

Start typing and press Enter to search

ro_RORomanian
instalare nxpiata-de-matrite-nx-mold-nx-die-design-nx-cam