De unde descărcăm kit-ul complet Siemens NX, cum realizam instalare NX și cum configurăm licența NX.
Acest tutorial reprezintă un îndrumar în descarcarea, instalare NX CAD-CAM-CAE și configurarea Siemens NX Continuous Release. Tutorialul este realizat pentru platforma Windows și este ultima actualizare software NX la acest moment și anume NX 1915.
Cuprins articol:
Fișierele de licențiere Siemens și cum pot fi obținute acestea:
Siemens NX necesită una sau mai multe licențe pentru funcționare, acestea sunt configurate pe nevoile fiecărui client. Alegerea licenței și personalizarea se face în colaborare directă cu specialiști Digital Twin – Partenerul Siemens Digital Industry Software pentru Romania.
Personalizarea unei licențe NX CAD-CAM-CAE constă adesea în alegerea unui Bundle de licențiere, mai multor Bundle-uri sau o combinație de Bundle-uri și Add-on-uri.
Tu ne comunici ce dorești să realizezi folosind NX și noi te ajutăm gasind cea mai potrivită soluție pentru tine și afacerea ta.
Licențele Floating și Nodelocked:
– Flotante (Floating); Această licență NX implică existența unui server de licențiere care gestionează una sau mai multe licențe Siemens către una sau mai multe stații de lucru care au pe ele instalat NX. * pe o rețea locală sau folosind un client de Virtual Private Network (VPN).
– Individuale (Node Locked); acest tip de licență NX limitează utilizarea licenței achiziționate doar pe stația de lucru pe care licența este instalată.
Cum arată conținutul unui fișier de licență?
La Începutul oricărui fișier de licență NX găsești un cardan în care sunt introduse date despre client:
Sold-To/Install: *******, unde ******* este un cod numeric unic atribuit fiecărei serii de licență, format din 7 cifre.
Contact Name: Persoana de contact desemnată de firmă
Customer Name: Denumirea companiei
E-mail Address: Adresa de email de contact
WebKey Access Code: **********, unde *********** este un cod alfa-numeric format din 10 carcatere (cifre și litere) pentru acces la resursele de pe platformele Siemens.
Created: Data la care a fost creat fișierul
Version: Versiunea software până la care softul poate fi actualizat și utilizat conform licenței.
Sub acest chenar pentru licențele flotante mai avem și:
- Server YourHostname COMPOSITE=************ 28000
- VENDOR ugslmd (acest câmp rămâne neschimbat)
- YourHostname trebuie înlocuit cu numele serverului.
- COMPOSITE este generat de executabilul getcid.exe (disponibil în kit-ul complet de NX). Mai multe informații despre codul unic de identificare COMPOSITE găsești mai jos.
- 28000 este portul de comunicații implicit utilizat de aplicațiile Siemens între server și stațiile de lucru de tip client. Într-un sistem securizat sau/și într-o rețea securizată acest port trebuie introdus într-o regulă de tip excepție de firewall pentru a permite intrările și ieșirile de la și către server/stație de lucru client astfel încât licențele să poată fi comunicate între cele două entități. În caz contrar va exista o eroare de comunicare iar implementarea nu va fi funcțională.
Sub aceste informații de configurație găsim bundle-urile și add-on-urile licenței.
Aici găsim numărul de licențe (câți utilizatori pot accesa simultan același modul). De exemplu dacă ai achiziționat un număr de 5 licențe pentru Design și ai NX instalat pe 10 stații de lucru pentru 10 proiectanți, în acest caz doar 5 utilizatori vor avea acces concomitent pe acele licențe, dar pot fi oricare 5 din cei 10 la un moment dat. Odată ce unul dintre utilizatori eliberează o licență închizând sesiunea de NX, aceasta licență este făcută disponibilă oricarui alt utilizator pe care o accesează pe principiul primul venit primul servit.
Ce este Composite ID și care este rolul acestuia în fișierul de licență?
Codul Composite generat de getcid.exe trebuie rulat doar pe serverul sau stația de lucru pe care va fi instalată licența. Odată rulată aplicația executabilă, se va deschide o fereastra de CommandPrompt în care avem specificate unul sau mai multe câmpuri cu informații.
După cum se poate observa în imaginea de mai sus, avem două ID-uri COMPOSITE. Acestea sunt unice și generate în funcție de configurația hardware și software existentă la momentul respectiv pe server. Sunt două COMPOSITE ID-uri deoarece executabilul a descoperit două plăci de rețea disponibile pe serverul de față. O placă de rețea este cea pentru rețeaua cablată, iar cealaltă este placa de rețea Wireless.
Codul pe care decizi să îl alegi va fi cel de la placa de rețea pe care ești sigur că nu o vei înlătura din configurație.
Atenție, această configurație trebuie păstrată în permanență deoarece codul unic de identificare COMPOSITE se va schimba pentru a reflecta schimbările din sistem.
O simplă schimbare cum este redenumirea calculatorului/serverului sau schimbarea windows-ului va conduce la modificarea codului COMPOSITE iar licența sau licențele nu vor mai fi funcționale.
Vă recomand, ca în cazul în care intenționați să aduceți schimbări serverului atât Hardware cât și Software, să ne contactați pentru a vă îndruma pe traseul cel mai rapid în finalizarea schimbărilor fără impedimente.
În urma generării codului COMPOSITE acest cod trebuie să ajungă la partenerul acreditat Siemens (Digital Twin) pentru a-l comunica către Siemens și a genera o licență nouă.
1. Kitul NX (Continuous Release) este disponibil clienților accesând platforma Siemens, GTAC Support, secțiunea Download Legacy Products.
2. Fiind client Siemens, te poți autentifica folosind contul Webkey. În cazul în care nu deții un cont Webkey, acesta este locul unde îl poți crea (* pentru a crea contul webkey, iți vor fi solicitate SOLD TO ID și Webkey access code pe care le găsești în chenarul principal din fișierul de licență, vezi în informațiile de mai sus).
3. Serverul de download GTAC va genera o listă de produse la care ai acces pe baza contului webkey. Selectează Download (dacă nu este preselectat), apoi NX în lista din stânga. În panoul din dreapta selectează: – NX – NX 1899 Series – NX 1915. Aici vei putea alege versiunea pe care dorești să o descarci. În acest caz este vorba despre arhiva SiemensNX-1915_wntx64.zip.
Selectează 1. Download, 2. NX, 3. Folder NX, 4. NX 1899 Series, 5. NX 1915, apoi descarcă 6. SiemensNX-1915_WNTX64.zip
Pentru a instala kit-uri anterioare de NX, versiuni pe care nu le găsești pe platforma GTAC, intră în legătură cu noi aici pentru a te putea ajuta.
După finalizarea etapei anterioare de download NX, poți acum să treci la pasul de instalare NX.
La fundația oricărei implementări de NX stă licențierea software. Iar această procedură de licențiere este gestionată de o aplicație cunoscută ca server de licențe. Așadar, pentru o instalare de NX trebuie să avem și o instalare server de licență.
- Serverul de licențe Siemens PLM:
Siemenes PLM License server, este aplicația software care rulează fie pe un server dedicat fie pe o simplă stație de lucru. Acesta are rolul de a pune la dispoziție stațiilor grafice pe care NX este instalat (numite și clienți) licențele de care utilizatorii se folosesc pentru a-și desfășura activitatea.
În cazul în care ai deja NX instalat pe alte stații de lucru iar acestea comunică cu serverul Siemens PLM pentru a primi licențe, tot ce trebuie să faci este să descoperi fie adresa IP a serverului, fie denumirea acestuia pentru a seta variabila de licențiere pentru NX.
Atenție!!!
Dacă fișierul de licență este unul de tip Nodelocked, acesta va fi utilizat la configurare în timpul procesului de instalare NX.
1. Odată cu finalizarea descărcării KIT-ului de NX, ai fișierele necesare instalării programului, deschide o fereastră de Windows Explorer și navighează către folderul unde acestea sunt salvate și dezarhivează-le.
2. Mai departe avem două situații:
1. Situația în care nu avem un server instalat și funcțional. 2. Situația în care avem un server instalat și funcțional (dacă ai un server up and running, îți recomand să treci peste acești pași și să iți continui lectura începând cu pasul Instalare stație client NX)
2.1. Serverul de licențe nu este instalat și configurat.
2.2. Wizardul de instalare pornește și îți va cere să alegi limba de instalare a wizard-ului:
În acest caz, vom deschide folderul rezultat în urma dezarhivării KIT-ului descărcat de pe platforma GTAC și vom rula executabilul “SPLMLicense Server_v10.1.0_win_setup.exe”.
2.3. Parcurgem ecranul de bun venit în setup-ul de instalare.
Validează apăsând Next.
2.4. Selectează directorul de instalare a serverului de licențiere Siemens.
Implicit este setat în: C:\Program Files\Siemenes\PLMLicenseServer. Apoi confirmă apăsând Next
2.5. Selectarea fișierului de licență.
În această etapă îi vei specifica wizard-ului unde găsește fișierul de licență dorit. Fișierele de licență le vei primi cu extensia “.txt” sau “.lic” ambele variante sunt corecte. (atenție, înainte de a-i valida selecția și a trece la pasul următor, asigură-te că ai schimbat denumirea serverului în fișierul de licență „YourHostname” cu denumirea actuală a acestuia. Odată ce ești sigur că acești pași sunt completați corespunzător poți trece mai departe apăsând Next.
2.6. În acest pas verifică configurația de instalare a serverului de licențe și confirmă că toul este în regulă.
2.7. Așteaptă să se instaleze serverul de licențe. (durează <1 minut)
2.8. După ce instalarea este finalizată, vei fi promptat cu următorul mesaj și vei da click pe OK:
2.9. Siemens PLM License Server a fost instalat. Felicitări! Acum poți închide această fereastră și trece la pasul următor.
1. Instalare NX Continuous Release:
Accesează directorul unde ai dezarhivat KIT-ul complet de Siemens NX. Iar aici vei rula executabilul „Launch.exe”
Se va deschide fereastra cu wizard-ul de instalare a componentelor Siemens. Apasă Install NX.
4. Alege limba pe care o preferi pentru wizard-ul de instalare (recomand limba engleză), iar apoi validează-ți alegerea apăsând OK.
5. Apasă Next pentru a continua cu configurarea programului de instalare.
6. Apasă Next pentru a accepta o instalare tipică a NX-ului și acceptarea locației prestabilite de instalare.
7. Următorul pas de instalare NX ține de tipul fișierului de licență (flotantă/nodelocked) vei adăuga serverul sau fișierul de licențiere:
- flotantă– completează datele serverului de licență port@nume-server (default 28000@********* unde ******* este denumirea stației pe care instalezi Siemens NX. Dacă stația de lucru pe care instalezi NX nu este și server de licențe, atunci va trebui să modifici numele cu cel al serverului de licențe, sau în cazul în care serverul are IP static în rețea, îi poți pune IP-ul: Ex. [email protected])
- nodelocked– apasă Browse și apoi selectează fișierul de licențe
Apoi, apasă Next.
8. Selectează limba de instalare pentru NX și apoi apasă Next.
9. Revizuiește parametrii de instalare și apoi confirmă apăsând butonul Install.
10. Așteaptă să se instaleze NX. Procesul variază ca durată de timp de instalare NX în funcție de performanțele stației de lucru.
11. După finalizarea instalării, apasă Finish.
Felicitări, tocmai ai instalat NX build number 1915, înainte de a porni NX, mai este un pas de făcut:
Procesul de configurare NX este unul ușor. Aceștia sunt pașii pe care trebuie sa îi urmezi pentru o configurare NX rapidă:
12.1 Selectarea bundle-urilor care vor fi utilizate.
Deschidem meniul Start din Windows, cătuă: Licensing Tool și deschide aplicația.
12.2. Accesează sub-meniul Bundle Settings.
12.3. Folosind săgețile, Bundle-urile necesare (maxim 2) din Available Bundles în Applied Bundles. Și confirmă apăsînd Apply.
12.4. Verifică starea de comunicare cu serverul. Intră în sub-meniul Environment Settings.
După cum poți vedea, Connection status: Successful.
Poți închide unealta.
13. Acum poți deschide și utiliza NX.
Recomandare!
O scurtă acțiune de configurare NX care este de asemenea și o bună practică, este să îți menții software-ul actualizat pentru a beneficia de update-uri de funcții și stabilizare. Așa că recomand să parcurgi încă câțiva pași pentru a te asigura că beneficiezi de actualizări imediat cum sunt ele disponibile de la Siemens.
13.1. Deschidem NX și accesăm meniul File.
13.2. Selectează Utilities.
13.3. Accesează funcția de setăro Customer Defaults.
13.4. Accesează meniul Gateway -> General iar apoi tabul Software Update.
Bifează Notify and Download în câmpul Software update, iar la Download Location îi vei specifica directorul pentru Windows (îl vei crea) unde NX își va descărca actualizările.
13.5. După realizarea setărilor validezi schimbările apăsând OK.
13.6. NX te va prompta cu o fereastră de dialog în care te anunță:” Schimbările aduse opțiunilor implicite ale clientului nu vor avea effect până când nu restartezi sesiunea de NX.
Acum apasă OK.
13.7. După restart, NX este gata de treabă și pregătit pentru noile update-uri.
Acum știi cum se instalează NX continuous release. Și te-ai asigurat că se va menține actualizat de acum înainte. Felicitări!
Probabil că acum ești foarte curios să afli cum să îl folosești, sau dacă îl folosești deja de ceva timp, poate vrei să înveți lucruri noi sau mai avansate.
În acest caz îți recomand să intri aici portalul nostru unde vei învăța lucruri noi pentru a utiliza NX.
Ți-a fost de folos acest articol? Ai nelămuriri? Sau pur și simplu vrei să iei legătura cu noi să vorbim despre produsele pe care le comercializăm? Intră aici și scrie-ne sau poți să ne suni.