Ce este un postprocesor CAM-CNC?

Ce este un postprocesor CAM-CNC ?

Înainte de a prezenta ce este un postprocesor CAM-CNC, vreau să clarific contextul și nevoia. Mașinile unelte cu comandă numerică utilizează limbajul cod G (G-code), cunoscut și ca limbaj NC (NC code). Acesta este un limbaj destul de criptic, fiind conceput așa datorită faptului că inițial mașinile unelte cu comandă numerică nu aveau foarte multă memorie la dispoziție.

O linie de program tipică, este formată din cuvinte – litere urmate de numere

N110 G90 G00 X5.66 Y120.42 M03 S1500

unde:

N110 – numărul de ordine al liniei de program
G90 – coordonatele exprimate sunt in sistem de coordonate absolut (față de originea mașinii)
G00 – mișcare de poziționare rapidă
X5.66 Y120.42 – coordonatele carteziene ale poziției următoare
M03 – start spindle
S1500 – la turația de 1500 rot/min

Cuvintele sunt grupate împreună astfel încât numai un cuvânt dintr-un anumit grup poate fi activ la un moment dat. Spre exemplu, în grupul cuvintelor referitoare la mișcare, vom regăsi:

G00 – mișcare rapidă (de poziționare)
G01 – mișcare de avans liniară
G02 – mișcare de avans circulară în sensul acelor de ceasornic
G03 – mișcare de avans circulară în sensul contrar acelor de ceasornic

Este imposibil ca 2 dintre cuvintele de mai sus să se regăsească în aceeași linie de program (mașina fie are mișcare rapidă, fie de avans).

De asemenea, cuvintele pot fi modale – stabilesc valori care rămân active până vor fi schimbate de alte cuvinte modale (start speendle, start lichid răcire) sau non-modale – active o singură dată (schimbare de sculă, rulare subrutină).

Limbajul a fost dezvoltat inițial în anii ’50, fiind standard pentru mașinile cu comandă numerică. Programele erau „scrise” pe cartele perforate, cu ajutorul unor mașini speciale. Cartelele puteau fi utilizate pe orice CNC, neexistând probleme de compatibilitate între programe.

Cu timpul, standardul și-a atins limitele, iar producătorii de mașini unelte au decis să extindă, apoi să dezvolte propriile limbaje de programare pentru CNC-uri. În piață nu a existat o voce unică, astfel încât astăzi fiecare producător de echipament electronic de control pentru CNC oferă și susține versiunea proprie a limbajului de programare NC.

În anii ’70-’80, apar primele soluții software pentru programarea asistată a mașinilor cu comandă numerică, generic cunoscute ca soluții software CAM (Computer Assisted Manufacturing). Acestea eliminau erorile rezultate datorită programării manuale, permiteau realizarea de programe NC mai complexe, făcând astfel posibilă o programare mai eficientă a mașinilor unelte.

Trebuie sa înțelegem că ceea ce se vede pe monitorul calculatorului atunci când utilizăm o soluție CAM – fie ea NX CAM, Delcam, CAM Works, DELMIA sau Powermill – nu este unul și același lucru cu programul NC. În termeni CAM, codul binar din sistemul CAM este translatat într-un text care poate fi înțeles de CNC – programul NC. Un postprocesor CAM-CNC este acel software care translatează datele CAM în programul G-code specific pentru o mașină unealtă. Pentru comunicarea cu mașinile unelte, toate soluțiile CAM au nevoie de postprocesoare.

Există 2 metode de bază pentru translatarea datelor CAM în limbaj cod G:

  1. Cu ajutorul unui postprocesor CAM-CNC, datele sunt transformate direct
  2. Prin intermediul fișierelor de tip Cutter Location Source File (CLSF sau *.cls), generate de sistemul CAM și apoi translatate de un postprocesor specific unui anumit CNC/controller

Postprocesor CAM-CNC este ca un driver pentru imprimante. Diferența este că pe când imprimantele sunt vândute în milioane de exemplare identice, mașinile unelte sunt vândute cu opțiuni diverse, rareori existând 2 mașini identice. Chiar dacă 2 mașini sunt identice din punct de vedere mecanic, pot avea controllere diferite sau versiuni de software diferite sau opțiuni diferite active.

Majoritatea producătorilor oferă un număr de postprocesoare împreună cu kitul de instalare al software-ului CAM, dar acestea sunt insuficiente și în 99% din cazuri nu pot fi utilizate ca atare. Prima opțiune pentru utilizatorul final este să modifice un postprocesor CAM-CNC apropiat de nevoile sale, adică să creeze un nou postprocesor. A doua opțiune, nerecomandată, dar des întâlnită, este utilizarea unui postprocesor cât mai apropiat de nevoile proprii și modificarea manuală a programelor NC pentru a putea fi rulate pe CNC. Această metodă (denumită nu degeaba metoda degetului gros – fat finger) prezintă riscuri foarte mari deoarece o greșeală de tastare minoră poate distruge mașina unealtă. Iar astfel de erori apar cu siguranță, fiind numai o chestiune de timp.

De ce nu oferă producătorul soluției CAM o bibliotecă de postprocesoare care să acopere toate situațiile posibile? La un calcul simplu:

  • Presupunem că există 20 de producători majori de mașini unelte (DMG, Okuma, Mori Seiki, Doosan, Mazak, Hurco, Haas…),
  • fiecare dezvoltă 5 modele diferite în fiecare an
  • și oferă 8 opțiuni programabile diferite pentru fiecare din acestea.
  • considerăm toate CNCurile fabricate în ultimii 20 de ani
  • și poate fi dotat cu un controller provenind de la 3 mari producători (Siemens, Fanuc, Heidenhain)

ceea ce înseamnă 48.000 de postprocesoare necesare.

Un alt aspect important în diversitatea postprocesoarelor este și faptul că fiecare companie are propriile cerințe/standarde în ceea ce privește codul NC – comentarii specifice în program, bloc de start personalizat, bloc de sfârșit de program personalizat, utilizarea unor anumite cicluri predefinite, numărul de zecimale utilizat șamd. Cum numai în Statele Unite, spre exemplu, se estimează un număr de 20.000 de fabrici, înseamnă că ar fi nevoie de cel puțin 48.000 x 20.000 = 960.000.000 postprocesoare pentru a acoperi toate situațiile posibile! Din acest motiv postprocesoarele gata de utilizare nu există, fiind nevoie de specialiști, care să le creeze.

Considerând investiția mare în mașina unealtă și soluția CAM, Realizarea unui postprocesor CAM-CNC nu trebuie subevaluată sau ignorată deoarece influențează foarte mult productivitatea soluției și reduce riscurile în utilizare.

Scrie un comentariu

Contactați-ne

Nu suntem în preajmă acum. Trimiteți-ne un mesaj și vom reveni imediat.

Începeți să tastați și apoi apăsați Enter pentru căutare

ro_RORomanian
Unigraphics UG Siemens NX