Închiriere sau cumpărare licențe CAD-CAM-CAE-PLM?

Închiriere sau cumpărare licențe CAD-CAM-CAE-PLM?

Această întrebare este adesea în mintea celor care planifică să investească în soluții software pentru proiectare, fabricație sau analiză cu metoda elementelor finite. Cu acest articol îmi propun să lămuresc aceasta dilemă despre închiriere sau cumpărare licențe CAD-CAM-CAE-PLM.

Răspunsul corect este: depinde de nevoi. Detaliez mai jos cateva dintre cele mai întâlnite situații pentru a vă inspira să luați cele mai bune decizii în afacerile voastre.

  1. Compania Digital-CAD : Dezvoltă proprile produse, are nevoie de o soluție CAD care să devină standard, soluția respectivă îi oferă compatibilitate cu partenerii, îi satisface nevoile curente și pe termen mediu.
    Recomandare : În acest caz, este mai bine să aleagă soluția CAD cu licență permanentă și mentenanță anuală sau trimestrială. Daca nu sunt fonduri pentru investiții se poate apela la leasing software sau achiziția cu plata în rate.
  2. Compania Digital-CAM : Are un software CAM instalat și configurat, iar pentru o perioadă de 2-6 luni are un volum mai mare de lucru și are nevoie de licențe suplimentare.
    Recomandare : În acest caz e mai bine să fie închiriate licențe suplimentare pe perioada respectivă. În general, prețul închirierii pe un an este egal cu prețul software-ului, astfel că închirierea pe o perioada mai mare de 10 luni e o situație mai rară.
  3. Compania Digital-CAE : Deține o soluție completă CAD-CAM și are nevoie să facă o analiză complexă pentru un produs, într-o aplicație CAE. Presupunem că acel proiect nu se va mai repeta, iar firma nu are un expert în analiză cu elemente finite.
    Recomandare: În acest caz, cel mai bine ar fi să facă outsourcing pentru activitatea respectivă, cumpărarea ar fi un cost mare, iar închirierea, la care adaugăm training și perioada de acomodare, va fi mai scumpă decat outsourcing-ul.

Licențele pentru PDM-PLM, fiind de folosință îndelungată, sunt în cea mai mare parte permanente, aplicațiile au grad mare de personalizare și sunt ținute sub mentenanță.

Există însă și alte constrângeri:

  1. Firma A accesează un program de finanțare, în acest caz de obicei e nevoie să dețină un activ permanent, practic nu poate deconta închirierea de software. Trebuie studiat contractul de finanțare pentru a înțelege ce este permis.
  2. Firma B lucrează la un proiect și nu deține capital de investitii (CAPEX), în schimb preferă cheltuieli lunare/trimestriale (OPEX)
  3. Firma C este furnizor de rang 1 sau 2 pentru marii constructori auto și are nevoie de NX Daimler Bundle, NX GM Bundle sau NX Nissan Bundle. Multe din aceste licențe nu sunt disponibile la închiriere, așa că singura variantă rămane cumpărarea.

Sper că am facut puțină lumină în subiectul ”închiriere sau cumpărare licențe CAD-CAM-CAE-PLM”, pentru situații concrete trimiteți un mesaj și vă răspund cu plăcere. De asemena vă recomand să citiți cele 9 sfaturi pentru o investiție eficientă.

În analiza de mai sus nu au fost considerate soluțiile cloud-based, în care licențele, fișierele și uneori chiar software-ul sunt în cloud și se plătește numai o taxă de accesare. Ponderea acestora este foarte mică și sunt întrebări serioase cu privire la proprietatea intelectuală și securitatea datelor despre produs în cloud. Pentru cei care încă se mai gândesc să pirateze am scris un articol cu riscurile reale la care se expun.

Scrie un comentariu

Contactați-ne

Nu suntem în preajmă acum. Trimiteți-ne un mesaj și vom reveni imediat.

Începeți să tastați și apoi apăsați Enter pentru căutare

ro_RORomanian
Simularea si validarea prelucrarilor CNC cu NX CAMMaserati - Fabrica viitorului