Cum devin furnizor în industria automotive?

Cum devin furnizor în industria automotive?

Numărul  de furnizori automotive în România este în continuă creștere, chiar dacă avem numai doi constructori auto Dacia și Ford, rețeaua de furnizori este bine dezvoltată.  

Din top 20 furnizori automotive globali 13 sunt prezenți în România cu facilităti de producție. Conform ACAROM cifra de afaceri a furnizorilor este de de două ori mai mare decât a constructorilor. Piața cere noi competențe și există o foarte bună oportunitate să intrați în rețeaua de furnizori automotive sau să vă extindeți prezența în perioada 2016-2020.

1. Tipuri furnizori automotive

Constructorul auto
OEM – Original Equipment Manufacturer
Furnizor Rang 1 – Tier one
Este furnizor direct la constructorul auto. Are un parteneriat strategic cu OEM și e implicat în cercetare-dezvoltare pentru sisteme complete.
Furnizor Rang 2 – Tier two
Este furnizor de componente sau servicii proiectare la Tier One fară să lucreze direct cu OEM.
Furnizor Rang 3 – Tier three
În general este furnizor de materie primă către tier two.

Exemplu: O anumită companie poate fi furnizor de rang 1 pentru Nissan și furnizor rang doi pentru Daimler, de asemenea poate fi la General Motors furnizor rang 1 pentru scaune și furnizor rang 2 pentru componente de motor.

2. Implicarea furnizorilor în dezvoltarea produselor

Pentru a reduce timpul de lansare a noilor modele, marii constructori folosesc în dezvoltare ”simultaneous engineering”, ceea ce înseamnă că proiectarea produsului și planificarea fabricației se realizează simultan. Acest mod de lucru presupune o colaborare foarte strânsă cu furnizorii și impune acestora dezvoltarea capabilităților de a lucra în ritmul cerut de OEM.

La început furnizorii noi au o mulțime de întrebări : Cum fac oferta?, Cum primesc de lucru?, Cu ce licențe CAD-CAM lucrez?, Cum colaboreaz?, Cum înțeleg contextul?, Cum gestioneaz schimbările?, Cum stochez datele?, Cum gestionez reviziile și versiunile?, Cum livrez? sau Cum evoluez?.

Vestea bună este că porniți pe un drum bine marcat și semnalizat. Pentru a crește eficiența și calitatea, marii producători au standardizat protocolul de colaborare cu furnizorii, primul pas al furnizorilor este să se asigure că adoptă repede procedura de lucru.

3. Standardizarea modului de colaborare

Constructorii Daimler, General Motors, sau Nissan au lucrat cu Siemens  PLM pentru a crea licențe dedicate ale NX CAD-CAM-CAE, de asemenea modul de lucru și integrarea cu Teamcenter PLM sunt specifice fiecărui constructor.

Exemple de licențe dedicate Siemens Industry Software

Cod Produs Denumire Condiții
DS5010 NX Daimler Supplier Entry Bundle Numai proiecte Daimler
DS50501 NX Daimler Supplier Engineering Bundle Numai proiecte Daimler
DS50511 NX Daimler Supplier Advanced Engineering Bundle Numai proiecte Daimler
AS5010 NX Automotive Supplier Entry Bundle Fară restricții OEM
AS50501 NX Automotive Supplier Engineering Bundle Fără restricții OEM
AS50511 NX Automotive Supplier Advanced Bundle Fără restricții OEM
Teamcenter Automotive Supplier Teamcenter Client Bundle Fără restricții OEM

Este esențial să dețineți un sistem care să vă permită compatibilitate cu clientul pe de o parte și valorificarea adevăratului potențial al companiei pe de altă parte.

Digital Twin este partenerul Siemens Industry Software în România specializat în industria automotive și vă ajută să vă integrați ușor și profitabil în lanțul furnizorilor.

Despre funcționalitatea NX CAD, NX- CAM sau Teamcenter, licențe, plan de adoptare și cele mai bune practici pentru a fi un furnizor preferat, ne întâlnim și găsim împreună cele mai bune soluții.

Succes!

Laurențiu

Contactați-ne

Nu suntem în preajmă acum. Trimiteți-ne un mesaj și vom reveni imediat.

Start typing and press Enter to search

ro_RORomanian
Partenerul Siemens PLM specializat automotiveCercetare Dezvoltare Industry 4.0