Ce înseamnă Digital Twin?

Conceptul Digital Twin se referă la capacitatea de a reprezenta și optimiza virtual un produs sau proces din viața reală. Incă de la apariția primelor calculatoare, oamenii au încercat să modeleze abstract diferite probleme cu care se confruntau cu intenția ca folosind puterea de procesare să găsească răspunsuri.

Datorită avansului tehnologic exponențial, manifestat prin puterea de procesare, capacitatea de memorare și multitudinea de aplicații dezvoltate s-a ajuns la Industry 4.0. O revoluție industrială, care va marca următoarele decenii. Aceasta se va manifesta prin dezvoltarea și utilizarea la scară largă a sistemelor ciber-fizice. (CPS – Cyber-Phisical System). Digital Twin este parte importantă din Industry4.0

Cercetare Dezvoltare Industry 4.0

Practic, putem reprezenta cu o acuratețe perfectă produsele și procesele în mediul virtual și putem simula comportamentul acestora în viață reală. Puteți spune că nu e nimic nou până aici pentru că soluțiile CAD-CAM-CAE există de zeci de ani. Corect, însă Digital Twin este următorul nivel. Digital Twin se referă la captarea, structurarea și sincronizarea tuturor datelor despre produs de la idee, design, fabricație, lansare, utilizare, întreținere și până la scoaterea din uz și reciclare.

Cu ajutorul Digital Twin, concepția, proiectarea, simulările de funcționare și fabricația sunt realizate simultan pe baza specificațiilor impuse de client și folosind feedback în timp real de la produsele care sunt în utilizare și care comunică cu echipa de dezvoltare.

Digital Twin permite optimizarea tuturor fazelor din ciclul de viată al produsului. Simulările virtuale ale design-ului și funcționalității dezvoltate în paralel cu planificarea fabricației conduc la o lansare mult mai rapidă pe piață, la reducerea semnificativă a costurilor, la o calitate superioară și bineînțeles la satisfacția clientului.

Digital Twin vă permite să analizați o infinitate de variante pentru produs sau proces și să transpuneți în realitate numai ce contează cu adevărat și produce valoare.

Digital Twin presupune existența unei platforme de colaborare, în care fiecare persoană are acces la informația corectă și în timp real pentru a putea lua decizii informate. Multe din decizii pot fi automatizate prin protocoale M2M (masină cu masină) și algoritmi AI (inteligentă artificială).

Digital Twin integrează soluții Product Lifecycle Management, Digital Manufacturing, Manufacturing Execution System, precum și componente IoT, care comunică feedback-ul de la procesele de fabricație în derulare sau de la produsele aflate în exploatare.

Leave a Comment

Contactați-ne

Nu suntem în preajmă acum. Trimiteți-ne un mesaj și vom reveni imediat.

Start typing and press Enter to search

ro_RORomanian
Partenerul Siemens PLM specializat automotiveLicențe Furnizor Automotive Supplier Daimler GM Ford Nissan